Choć nie mamy wpływu na część czynników (np. genetycznych) skupmy się na tym co możemy zrobić, aby zwiększyć odporność naszych zębów na próchnicę.

a) Zbilansowana dieta- zęby są integralną częścią jamy ustnej, a ta z kolei całego organizmu. Nikogo nie dziwi fakt, że zdrowa zbilansowana dieta, bogata we wszystkie potrzebne składniki odżywcze takie jak wapń, fosfor, żelazo, białko zwierzęce, witaminy (szczególnie A, D, C), minerały wpływa na zwiększenie odporności na próchnicę tkanek zęba. Ważne jest również, aby nie podjadać między głównymi posiłkami. To czas, kiedy zachodzi remineralizacja niewielkich ubytków próchnicowych.
Szczególne znaczenie ma dieta przyszłych mam- badania wykazały, że dzieci kobiet, które w czasie ciąży spożywały dietę bogatą w węglowodany, miały znacznie większą podatność na próchnicę od dzieci których matki stosowały zbilansowaną dietę.

b) Stosowanie pasy do zębów o stężeniu fluoru dostosowanym do wieku . Dla osób dorosłych pasta do zębów powinna zawierać od 1000 do 1400

c) ppm fluorku, natomiast dla dzieci odpowiednio mniej: 250, 400, 500 ppm. Pacjenci często pytają, kiedy dzieci mogą przejść z pasty „dziecięcej” na „dorosłą”. Odpowiedź jest prosta: wtedy, gdy mamy absolutną pewność, że dziecko nie połyka pasty w czasie mycia zębów. Stosowanie dodatkowych źródeł fluoru (pianki, żele, płukanki) powinno być zawsze konsultowane z lekarzem dentystą, tak by nie doszło do zatrucia fluorem (fluoroza).

d) Stosowanie preparatów zwiększających odporność na próchnicę (innych niż fluor)- np. pasty zawierające amorficzny fosforan wapnia.

e) Staranne i systematyczne oczyszczanie zębów z płytki nazębnej – szczotkowanie zębów co najmniej 2x dziennie pastą z fluorem, nitkowanie zębów, stosowanie płynów do płukania jamy ustnej(profilaktyka domowa)

f) Zabiegi profilaktyki profesjonalnej przeprowadzane regularnie w gabinecie dentystycznym- tj. usunięcie kamienia nazębnego i innych osadów, fluoryzacja, lakowanie, lakierowanie, polishing, root planing.